ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT !

Alkol kontrollü tüketilmesi gerekilen içeceklerin en başında gelir. Kendinize sınırlar koymadığınız zaman, tükettiğiniz günün ertesi günü bazı yan etkilere maruz kalabilirsiniz. Öncelikle tabiki kontrollü tüketerek bu yan etkilerin oluşmasına izin vermemek sağlığınız için en doğrusu olacaktır. Ancak alkol alımını yüksek tuttuğunuz günlerden sonra öncelikle uyku kaliteniz düşer sonrasında ise bedensel değişiklikler görülür. 

 Alkol alımını kaçırdığınız geceden sonra yaşanan yan etkileri beslenme değişiklikleri ile ortadan kaldırmak çoğu zaman mümkün. Alkol alımından sonra hangi besinlerin tüketimini arttırmak vücudunuzu toplamanıza yardımcı olacağına gelin beraber bakalım;

Su Tüketiminin Arttırılması

 Alkol aldığımız gecenin sabahı uyandığınızda aşırı yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, ısı, ışık ve sese aşırı duyarlılık alkolün vücutta bıraktığı etkilerin başında gelirken bu etkilerin görülme sebebi ise vücuttaki susuzluktur. Alkolün diüretik etkisi ile vücuttaki su atımı artmaktadır. Kaybedilen suyu geri yerine koymak için mutlaka gün içinde ki su alımı arttırılmalıdır.

Sebze tüketimi

Sebze tüketimini arttırarak su ve antioksidan alımını destekleyebiliriz. Alkol karaciğerin çalışma temposunu artırır, özellikle alkol sonrası tüketeceğiniz domates içeriğindeki potasyum ve C vit miktarı ile metabolizmayı hızlandırarak tekrar bu dengeyi sağlamaya yardımcı olur.

Yumurta

İçerisindeki sistein isimli madde alkolün yıkıcı etkeni olan asetaldehit maddesini ortadan kaldırır.

Muz  alkol alımı ile idrara çıkma sıklığı artar bu da vücutta sıvı ve potasyum atımını arttırır. Potasyum seviyesinde ki düşme kaslarda yorgunluk, titreme ve yüksek tansiyon olarak vücutta etki gösterir. Potasyum kaybını muz tüketerek telafi edebilir, en azından bu yan etkileri de ortadan kaldırmış oluruz.

Bitki çayları

Rezene ve ıhlamur toksik etkilerin atılmasına yardımcı olurken nane-limon çayı tüketimi de alkol sonrası oluşan kemik kırgınlıkları ve mide bulantısına  iyi gelir.

ALKOL TÜRLERİ VE KALORİLERİ

Aşağıda alkol türleri ve bir porsiyonda ki enerji miktarlarını içeren tabloyu kullanarak alkol tüketiminizi kontrol altına alabilirsiniz.

ALKOL TÜRÜPORSİYON MİKTARIENERJİ MİKTARI (Kkal)
Bira330ml139 kkal
Şarap150ml (1 kadeh)111 kkal
Rakı50ml132 kkal
Meyveli Şarap150ml (1 kadeh)101 kkal
Votka50ml116 kkal
Viski50ml125 kkal
Vişne likörü30 ml131 kkal
Şampanya105 ml85 kkal
Martini71ml161 kkal

ALKOL SONRASI NASIL BESLENMELİYİZ ?

Gün içinde öğünleriniz karbonhidrat yönünden  hafifleterek de alkolün etkilerini azaltabilirsiniz. Alkol alacağınız gün öğünlerinizdeki ekmek , pilav , makarna , çorba  ve meyvelerin tüketimini sınırlandırın , bu alkolün kalorisini dengelemenize yardımcı olacaktır. Öğlen yemeğinde potasyumdan zengin sebzelere , akşam ise balık ve salata ağırlıklı bir menüyle vücuttaki lenf dolaşımını çok daha rahat  düzenleyebilirsiniz. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler bu öğünlerde tercihiniz olmalı.

ARINMA PROGRAMI

  • Alkol alımından sonra 1-2 gün uygulanabilir.
  • Gün içinde 3 lt su içiniz.
  • 2-3 fincan yeşil çay tüketiniz.

KAHVALTI:

               2 adet haşlanmış yumurta

                 Avakado veya ceviz

                1 dilim ananas 

                Söğüş yeşillik

ARA ÖĞÜN:

Nane limon çayı

ÖĞLEN:

Dereotlu kabak yemeği + 1 bardak kefir veya 200 gram yoğurt 

 Salata ( Nar ilave edebilirsiniz )

ARA : 

1 kücük boy muz + 2 ceviz + Sütlü kahve

AKŞAM:

 Izgara balık  veya ızgara et

 Salata

ARA :

 2 salatalık + üzerine bol limon sıkın.

 Rezene veya papatya çayı

Not : Örnek bir beslenme programıdır , miktarlar ve öğün düzeni kişiye  göre değişebilir.