KARA LİSTELİ KATKI MADDELERİ

Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.

Her türlü abur cubur, şeker ve şekerleme; hazır meyve suyu ve reçeller; meyve tozları, her türlü boyalı içecek, boyalı hazır meyveli yoğurt ve pudingler; hazır çorbalar, hazır soslar vb. tüketilmeye hazır donmuş-donmamış bütün yiyecekler, kısacası bütün ambalajlı (hazır) gıda maddelerinden uzak durup doğal beslenmeye dönmemiz gerekmektedir.

Günlük tükettiğimiz yiyeceklerin birçoğunda bulunan ve geleceğimizde büyük rahatsızlıklara yol açabilecek maddelerin en önemlileri;

  • Aspartam

Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, depresyon, korku atakları, huzursuzluk, konvülsiyon, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, kulak çınlaması, yorgunluk, tat kaybı, Parkinson, çarpıntı, nefes darlığı, cilt döküntüleri, MS (MultipılSıkleroz) gibi hastalıkların yanı sıra beynin işleyiş sürecini yavaşlatır, kanseri tetikler.

  • Yüksek Fruktoz Mısır Şurubu

Kötü kolesterol seviyenizi (LDL) hızla yükseltir ve diyabet hastalığının oluşmasında rol oynar. Kansızlık, kalp büyümesi ve obeziteye de neden olur. Ketçap, krema, kola, gazoz, şekerleme, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek gibi özellikle çocukların sıkça tükettikleri gıda değeri olmayan besinlerde bolca kullanılır.

  • MonosodyumGlutamat (MSG) ya da E621

MSG lezzet arttırıcı bir eksitoksindir. Eksitoksin, hücreleri aşırı uyarır. Bu da hücrelerin zarar görmesine ve ölmesine neden olur. Piyasadaki tüm cipslerde bulunmaktadır.

  • Trans Yağ

Trans yağ, kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltir. Kalp krizi, kalp rahatsızlığı ve inme riskini ciddi ölçüde arttırır.

  • Yaygınca Kullanılan Gıda Boyaları

Yapay gıda renklendiricileri çocuklarda davranış bozukluklarına ve önemli ölçüde IQ seviyesinin düşmesine yol açmaktadır.

  • Sodyum Sülfit

Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etlerde bulunur. Hazır baharat ve köfte karışımlarında da bulunur. Sülfit duyarlılığı olanlarda baş ağrısı, nefes problemleri, kaşıntı yaratır.

  • Sodyum Nitrat/ Sodyum Nitrit

Kanser türlerine neden olmaktadır.

  • BütilatHidroksiAnizol (BHA) ve BütilatHidroksiToluen (BHT)

Davranış değişikliklerini ve kanseri tetiklemektedir. Katı ve sıvı yağların bozulmasını, küflenmesini önlemek için kullanılmaktadır. Tahıl ve tahıl ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde, tazeliğini muhafaza etmek için bazı paketlenmiş gıda maddelerinde kullanılmaktadır.

  • Sülfür Dioksit

Sülfitler göğüste sıkışma, kurdeşen, karında kramp, ishal, kan basıncı düşmesi, başta yanma hissi, halsizlik, nabız hızlanması gibi bulgulara neden olur.Birçok restoranın salata barında yüksek düzeyde sülfit mevcuttur.

  • Potasyum Bromat

Bu katkı maddesi, ekmek yapımında ve unlu mamullerde hacmi arttırmak ve ekmeğin rengini beyazlatmak için kullanılıyor. Hayvanlarda kansere neden olduğu bilinmektedir.

  • Phenylalanine (Fenilalanin):

Yapay tatlandırıcı olarak kullanılan ancak aslında bir amino asit olan fenilalanin diyet içeceklerin veaspartamın içinde bulunur. Ender görülen ve genetik bir hastalık olan fenilketonüri (PKU) hastalarında bu madde vücuda alındığında toksik bileşenlere dönüşür ve tehlike yaratır.

Ancak PKU rahatsızlığı olmayanların da fazlasından kaçınması gerektiği düşünülen fenilalanin, yan etkileri bakımından aspartama ve suklaroza benzer ve kullanımı, kilo alımı, metabolik rahatsızlıklar, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi sonuçlar doğurabilir.