SPORCU BESLENMESİ

Kilo vermek, kilo korumak, kas yapmak… Amaç her ne olursa olsun ne zaman ne yapacağını, ne yiyeceğini bilmek kısaca iyi beslenmek sporda başarının temelini oluşturuyor. Beslenme ve egzersiz…
İkisi de sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz parçası ve biri olmadan diğerinden yüzde yüz fayda almak ne yazık ki zor.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

D vitamini insan sağlığı için önemli bir vitamindir. D vitamini, kemik yapımı, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında emilimi, kullanımı ve çocuklarda özellikle büyüme için gerekli bir vitamindir. D vitamini, vücuda bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinler yoluyla alınır. Önemli bir kısmı (%80-90) güneşe maruziyet sırasında ciltte sentezlenir, az bir kısmı ise balık yağı, somon, uskumru ve ton balığı gibi D vitamini içeren gıdalarla alınır.

GIDA TAKVİYELERİ VE İÇERİKLERİ

Gıda takviyeleri (supplementler ya da besin destekleri olarak da bilinirler) vücudun sağlıklı çalışması için elzem vitamin ve minerallerin veya herhangi bir besin öğesinin yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının toz hap, kapsül, şurup şeklinde kullanılabilir formlarıdır. Adından da anlaşılabileceği üzere beslenerek aldığımız besin öğesi içeriklerine ek anlamına gelmektedir. Yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı kişilerin supplement desteğine ihtiyaçları yoktur.

NEDEN KRİLL YAĞI?

PUFA’ların(Çoklu doymamış yağ asitleri) insan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. Bu açıdan omega-3 yağ asitlerine olan piyasa talebi gün geçtikçe artmaktadır . Bu da omega-3 yağ asitlerinin üretimi için sürdürülebilir kaynakların önemini ortaya koymaktadır. Krill yağı da omega-3 yağ asitlerinin sürdürülebilir kaynaklarındandır.

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyeti, sağlık protokollerinin hepsi tarafından kabul görülmüş, bilimsel çalışmalarla ispata dayandırılmış sağlıklı görülen beslenme modelidir. Sadece Akdeniz kıyısında kalan ülkelerde değil aynı zamanda Girit, Güney İtalya ve Yunanistan’ın da beslenme modelinin temelini oluşturmaktadır. Akdeniz diyeti ile beslenen kişilerin yaşam süresi uzamakta ve bu diyet ile sağlıklı şekilde kilo kontrolü sağlanabilmektedir.

ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT !

esi gerekilen içeceklerin en başında gelir. Kendinize sınırlar koymadığınız zaman, tükettiğiniz günün ertesi günü bazı yan etkilere maruz kalabilirsiniz. Öncelikle tabiki kontrollü tüketerek bu yan etkilerin oluşmasına izin vermemek sağlığınız için en doğrusu olacaktır. Ancak alkol alımını yüksek tuttuğunuz günlerden sonra öncelikle uyku kaliteniz düşer sonrasında ise bedensel değişiklikler görülür.

YULAFLI 5 LEZİZ TARİF

Yulafı birçok kişi çok severek tüketirken birçoğu da tüm yolları denemesine rağmen sevemiyor. Güne yulaflı kahvaltı ile başlamak çoğu kişi için kötü bir fikirken, kimisi içinse enerjik bir günün başlangıcı olabiliyor. Ama değişmeyen bir gerçek var ki ; yulaf çok iyi enerji sağlayan, protein ve komleks karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yulafı tüketmek için ise birçok sebep var, işte bunlardan bazıları;

TATLANDIRICILAR GÜVENİLİR Mİ ?

İnsanların tat alma zevkinden vazgeçememesi, kilo kontrolünü sağlama isteği, diş sağlığının korunumu, tat duyusunda farklı sebeplerden kaynaklanan azalma, diyabet gibi kan şekeri kontrolünde şeker yerine kullanılabilen alternatifler geliştirilmiştir. Bu alternatifler düşük kalorili yüksek tatlılık özelliğine sahip tatlandırıcılar.. Tatlandırıcılar doğal veya yapay olabilen, enerji veren veya enerji vermeyen olarak sınıflandırılabilir.

KARA LİSTELİ KATKI MADDELERİ

Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.

Her türlü abur cubur, şeker ve şekerleme; hazır meyve suyu ve reçeller; meyve tozları, her türlü boyalı içecek, boyalı hazır meyveli yoğurt ve pudingler; hazır çorbalar, hazır soslar vb. tüketilmeye hazır donmuş-donmamış bütün yiyecekler, kısacası bütün ambalajlı (hazır) gıda maddelerinden uzak durup doğal beslenmeye dönmemiz gerekmektedir.

KETOJENİK DİYET

Son yıllarda popülerleşen beslenme biçimlerinden bir tanesi olan ketojenik diyet, önceleri
yalnızca bazı hastalıkların tedavisini destekleme amacıyla uygulanırken şimdilerde zayıflama
amacıyla da uygulanmaya başlamıştır. Ketojenik diyet karbonhidrat ve protein kaynaklarının
oldukça kısıtlı olduğu ve diyet içeriğinin çok büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu diyetler
olarak tanımlanabilir.